Diverse innlegg

MATSVINN – Too Good To Go KALLER DET FOR VERDENS DUMESTE PROBLEM

385.000 tonn mat, så mye spiselig mat ble det kastet i Norge i året 2017. Dette matsvinnet tilsvarer 21,9 milliarder norske kroner (Matvett). Bakervarer, frukt, grønnsaker og middags rester er varegruppene som blir kastet mest av. Dette kunne jo vært spist! Å produsere mat krever jord, vann, energi og arbeidskraft, disse verdifulle ressurser blir bortkastet når maten ender i søpla.

Når det er så mange som sulter i verden, er det uakseptabel og uetisk at så mye mat kastes. Produksjon, fordeling og transport av mat fører til klimagassutslipp som igjen fører til store klimaendringer som kan skape hindringer til å dyrke mat i framtiden. 2018 var et av de varmeste årene i verden, og flere av norske bønders avlinger ble ødelagt på grunn av denne tørkesommeren. Kanskje en av løsningene på klimaproblemer er nettopp å redusere matsvinn.

Man skal ikke produsere mat for å kaste det. Ved å ikke kaste spiselig mat, viser vi respekt for jordkloden og dyrene.

TOO GOOD TO GO – EN APPLIKASJON SOM HJELPER OSS Å REDUSERE MATSVINN

Min illustrasjon av Too Good To Go = sammen kan vi redusere matsvinnet

Et viktig problem – matsvinet – blir satt i dagens lys gjennom denne appen. Her kan du kjøpe overskuddsmat fra de spisestedene som bruker denne app til en billig penge. Du får kjøpe mat som ellers ville ha gått i søpla! Too Good To Go ble lansert i Norge i 2016, og har fått betydelig oppmerksomhet.

Flere byer i Norge bruker denne appen, flere land i Europa også! Spisestedene som er tilgjengelig i appen varierer og det kan være bakerier, kaffebarer, restauranter, hoteller og matbutikker. Det er ikke bare maten som kan bli reddet, gjennom Florris i Oslo kan du redde blomster.

Du kjøper gjennom appen, og møter til et angitt tidspunkt. Maten som er blir satt i posen er en overraskelse, og hver gang kan du få noe nytt. For meg føles det like mye spennende hver gang.Ved å redde mat på denne måten er vi med i kampen mot matsvinn. Etter at du har hentet mat, kan du se i appen hvor mye CO2 – utslipp du har spart ved å redde  denne overskudd pose. For eksempel et kjøp hos Espresso house sparer du miljøet CO2 utslipp for en 7,9 km lang kjøretur.

BLI MED DU OGSÅ! FLERE FORDELER VED APPEN

 • Du får velsmakende og ferskt mat til en redusert pris, derfor passer det veldig bra for studenter.
 • Dersom du har det travelt, er det veldig praktisk å kjøpe mat gjennom appen, da slipper du å lage lunsj/middag.
 • Mulighet til å prøve nye spisesteder og variert mat!
 • Hyggelig betjening som tar deg i mot hver gang
 • Du tar samfunnsansvar og blir en matredder.
 • Du får god samvittighet

JEG SELV BLIR JO LITT AVHENGIG AV TOO GOOD TO GO

Det er bare noen måneder siden jeg prøvde denne app og slutter ikke å snakke om den. Hver gang jeg kjøper, får jeg en ny opplevelse og det frister til gjentakelse. Jeg har prøvd flere steder i Oslo, og her er noen bilder av maten som jeg har reddet:

Baker Hansen – absolutt et av mine favoritter

De fleste gangene har jeg fått et dagsferskt brød, påsmurt og søt bakst. Oftest er mengde mat nesten det samme.

Chillout Travel Store

Posen pleier å inneholde bakevarer og man får en ganske stor mengde bare for 20 kr. Dersom du ikke klarer å spise alle bakevarer, del med en venn, så slipper du å kaste mat!

Espresso House


Scones er kjempegode, og har også fått skoleboller, croissanter, kanelboller og supergrov med ost.

…og noen andre:

Fra venstre: Liebling Oslo, W. B. Samson, SOHO Urban


TRENGES FLERE VEGETAR STEDER!

Det kunne være flere spisesteder som kunne tilby kun vegetar/vegansk mat, og dette kunne gjøre appen enda bedre. Mange av oss er vegetarianere og kunne bidra til å redde mat. Selvfølgelig går det an å ringe spisestedet på forhånd og be om å få vegetar overskuddsmat. Jeg har gjort det flere ganger og det funker kjempefint.

Dersom du er vegetarianer og du får et baguett med skinke, kan du godt gi det bort til en venn. Vennen blir jo kjempe glad!

En til ting som jeg synes kunne ha vært bedre:

Ikke alle spisesteder har overskuddsmat hver dag, og i mitt tilfelle har jeg noen favorittsteder som for eksempel er aktive kun 2 -3 ganger i uken. Det hadde vært fint om appen kunne gi et varsel når bestemt spisestedet legger ut overskuddsmat, slik at jeg får varsel og ikke trenger å sjekke hver eneste sekund for å se om de har lagt ut noe.

HVER ENESTE AV OSS KAN BIDRA TIL Å LØSE DE STORE PROBLEMER …

Det er store mengder av mat som kastes uten å bli spist. Myndigheter og ulike bransjer samarbeider strategisk for å redusere matsvinnet og for å nå FNs bærekrafts mål som peker på at matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030.

Hver enkelt av oss bør tenke litt mer om hvordan vi kunne redusere matsvinnet. Dette er utrolig viktig, og sammen kan vi klare å redusere det.

Ved hjelp av Too Good To Go, ble jeg oppmerksom på matsvinnet, og har redusert det hjemme hos meg selv.

…og dersom du kaster mat som ikke er spiselig lenger, husk å kaste det i matavfallet – da vil det bli gjenbrukt til for eksempel biogass. Visste du at Ruter busser kjører på biogass?

Og ikke glem, dersom du er på et restaurantbesøk og ikke spiser opp det du har bestilt, TA MED hjem! Du kan spise det til lunsj neste dag…

Takk for at du leste innlegget mitt. Jeg håper disse refleksjonene kan vekke noen tanker i oss. Gjerne legg en kommentar om hva du synes om dette tema.

-Paulina-

http://@toogoodtogo.no


Kilder:

Matprat. 2019. «Hvorfor er matsvinn et problem ?». Lest 19. mars 2019. https://www.matprat.no/artikler/matsvinn/hvorfor-er-matsvinn-et-problem/

Matvett. «Tall og fakta». Lest 19. mars 2019. https://www.matvett.no/bransje/tall-og-fakta

Matvett. «Matsvinnavtalen er en suksess». Lest 19. mars 2019. https://www.matvett.no/bransje/aktuelt/matsvinnavtalen-er-en-suksess

Energi og klima. 2019. «En varmere klode. Utviklingen i global temperatur». Lest 19. mars 2019. https://energiogklima.no/klimavakten/global-temperatur/

e24. 2019. «Tørkerammede bønder får nær 2,5 milliarder kroner i erstatning». Lest 19. mars 2019. https://e24.no/makro-og-politikk/landbruk/toerkerammede-boender-faar-naer-2-5-milliarder-kroner-i-erstatning/24535315

NRK Radio, Her og nå. 2019. «Verdens dummeste problem». Lest 19. mars 2019. https://radio.nrk.no/podkast/her_og_naa/nrkno-poddkast-226-150148-12032019142100

Én kommentar

 • Hans Moncada

  Veldig lærerik og godt forklart! Dette er en sak som nå blir tatt opp oftere i media, og er noe vi mennesker kan endre, ved at hver eneste av oss bidrar i å gjøre verden til et grønnere sted.
  Jeg selv har blitt mere opptatt av å ta være på miljøet, og syns at «Too God To go» er en app som tar dette problemet på alvor, samtidig er det interesant å se at stadig flere joiner seg til å løse dette problem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *